poniedziałek, 6 stycznia 2014

Dzisiejsze wyzwanie

Dzisiaj podjęłam takie wyzwanie na facebooku :) Nie daliście mi odpoczywać, zrobiłam równo po 130 obu tych ćwiczeń. Zachęcam odważnych do zrobienia tego samego!

Dzisiaj podam wam przepis na bardzo smaczne ciasto, które nie zawiera tłuszczu ani pszennej mąki. Można je jeść nie martwiąc się o sylwetkę. Jedyną wadą jest cukier, który trzeba dodać aby ciasto miało odpowiedni smak. Ale w takiej ilości nam nie zaszkodzi.

Ciasto gryczane z masą jabłkową


Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka drobno zmielonego cukru do wypieków
1/2 cukru waniliowego
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

2 słoiczki musu jabłkowego
3 budynie waniliowe
Płatki migdałów

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
Do ubitej piany wlewamy powoli żółtka cały czas mieszając. Przesiewamy mąkę przez sitko z proszkiem do pieczenia i solą, nie przestając mieszać. Gdy masa będzie już jednolita, wylewamy na blachę posmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

Odmierzamy około 750 ml wody, odlewamy trochę do szklanki i rozpuszczamy budynie. Resztę wody przelewamy do garnka i zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony budyń do wody, mieszając szybko. Do ciepłej masy budyniowej od razu dodajemy mus jabłkowy, konieczne jest żeby energicznie rozmieszać żeby nie było grudek. Masę wylewamy na ciasto, posypujemy migdałami. Wkładamy na godzinę do lodówki żeby stężało.

3 komentarze:

  1. Podejrzałam wczoraj u znajomej na fb przepis na ciasteczka bez mąki, jajek i cukru :) dzielę się przepisem :)

    3 banany
    2 jabłka
    1,5 szkl płatków owsianych
    0,5 szkl rodzynek (może być żurawina lub pół na pół)
    1/3 szkl orzechów włoskich bądź płatków migdałowych
    1 łyżeczka cynamonu

    Banany i jabłka miksujecie blenderem i dodajecie do tego pozostałe składniki, mieszacie. Z tej masy dużą łyżką formułujecie takie placuszki i wykładacie na papier do pieczenia. Pieczemy 20-30 min w temp 150 stopni.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, trzeba wypróbować :) Patrząc na składniki, to muszą być smaczne :D

      Usuń
    2. Ja dzisiaj piekłam wyszły przepyszne :) na podwieczorek w sam raz :D

      Usuń